Hoe tekenen je een Schaduw?

oktober 2023 | tips & inspiratie

Vandaag start ik met het maken van een nieuwe Schaduwfoto. Altijd een bijzonder maar ook spannend moment. Een tijdje geleden vroeg iemand mijn ‘Hoe bepaal je hoe mijn Schaduw eruit komt te zien?’

Daarvoor lopen we samen verschillende stappen door. Alles samenvatten in geschreven tekst blijkt toch erg lastig zijn omdat er erg veel gevoel en emotie bij komt kijken. Toch ga ik het proberen:

Stap 1.
Ik laat jou aan het woord, je mag jouw wensen en ideeën delen, maar vooral ook jouw gevoel. Wat zegt jouw gevoel? Heb je wel eens gedroomd over je kind(je) of heb je hem of haar wel eens over straat zien lopen? Hoe gedroeg hij of zij zich bij jou in je buik? Alles wat jij zegt schrijf ik op.

Voor je gevoel praat je in raadsels en heb je geen flauw idee wat je wensen zijn, toch weet je vaak meer dan je denkt, al deze losse puzzelstukjes noteer en verwerk ik tot een heldere lijst met wensen. Soms heb je écht geen idee of is praten hierover erg moeilijk, dan laten we het voor dat moment even los.

Hoe tekenen je een Schaduw?

oktober 2023 | tips & inspiratie

Stap 2.
In de tussentijd verdiep ik mij in de ergonomie van de leeftijd van jullie Schaduw. Met ergonomie bedoel ik dat de lichaamsbouw klopt met de leeftijd van de Schaduw. Meisjes hebben bijvoorbeeld eerder hun groeispurt dan jongens en pas weer veel later wordt een meisje een jonge vrouw.

Ook kijk ik naar bekende statistieken. Hele jonge kinderen kunnen vaak wel zitten op hun knieën maar niet op hun billen en jongens in hun pubertijd kunnen vaak tijdelijk niet hurken. Een kindje onder de 6 jaar laat je niet zonder hulp op een hoge boomstam zitten, de hand van mama net om het hoekje van de schaduw als detail maakt het verschil tussen veilig en onverantwoord.

Hele bijzondere en mooie statistieken en details die het voor mij echt afmaken. Maar wees gerust, deze stap kan je helemaal aan mij overlaten.

Stap 2.
In de tussentijd verdiep ik mij in de ergonomie van de leeftijd van jullie Schaduw. Met ergonomie bedoel ik dat de lichaamsbouw klopt met de leeftijd van de Schaduw. Meisjes hebben bijvoorbeeld eerder hun groeispurt dan jongens en pas weer veel later wordt een meisje een jonge vrouw.

Ook kijk ik naar bekende statistieken. Hele jonge kinderen kunnen vaak wel zitten op hun knieën maar niet op hun billen en jongens in hun pubertijd kunnen vaak tijdelijk niet hurken. Een kindje onder de 6 jaar laat je niet zonder hulp op een hoge boomstam zitten, de hand van mama net om het hoekje van de schaduw als detail maakt het verschil tussen veilig en onverantwoord.

Hele bijzondere en mooie statistieken en details die het voor mij echt afmaken. Maar wees gerust, deze stap kan je helemaal aan mij overlaten.

Stap 3.

Deze stap vindt plaats tijdens je fotoshoot. Tijdens deze stap ontstaan de persoonlijke details van jouw Schaduwfoto. Hier leer ik jou echt beter kennen, jouw uiterlijke kenmerken, ben je lang of gedrongen, ben je lenig of wat stijf, heb je krullen of stijl lang haar.

Ook leer ik jouw karakter beter kennen, ben je gesloten of open, stoer of lief, hou je van grapjes of ga je liever lekker samen knuffelen.

Belangrijke om de weten! De kosten van de fotoshoot zitten niet inbegrepen bij het ontwerpen en tekenen van jullie persoonlijke Schaduw. Ik, Dasja, ben ook fotograaf Das’ Knuss Fotografie en ik fotografeer veel bij de Reeuwijkse Plassen, de Soesterduinen en het Monkeybos in Meijendel.

Stap 4.
Op dit moment zijn de besproken punten van stap 1 een beetje gezakt, heb ik jullie beter leren kennen qua uiterlijk en qua karakter. Nu is het moment aangebroken om de besproken punten van stap 1 nog een keer samen door te nemen.

Als eerste bespreken we de kleding helemaal tot in detail. Daarna duiken we wat verder de diepte in op details papa heeft krullen, mama niet, krijgt de schaduw krullen of stijl haar of daar tussenin?

Twijfel je, kom je er niet uit, dan zal ik je hier zeker bij helpen. Loop je, emotioneel, vast dan laten we alles even een week, of langer, rusten tot jij er klaar voor bent. Geen haast.

Stap 4.
Op dit moment zijn de besproken punten van stap 1 een beetje gezakt, heb ik jullie beter
leren kennen qua uiterlijk en qua karakter. Nu is het moment aangebroken om de besproken punten van stap 1 nog een keer samen door te nemen.

Als eerste bespreken we de kleding helemaal tot in detail. Daarna duiken we wat verder de diepte in op details papa heeft krullen, mama niet, krijgt de schaduw krullen of stijl haar of daar tussenin? 

Twijfel je, kom je er niet uit, dan zal ik je hier zeker bij helpen. Loop je, emotioneel, vast dan laten we alles even een week, of langer, rusten tot jij er klaar voor bent. Geen haast.

Stap 5.
Ik ga aan de slag. Ongeveer 4 tot 6 uren ga ik, verdeelt over verschillende dagen, aan de slag met jullie persoonlijke Schaduw. Soms zelfs langer. Zodra ik denk, ja dit klopt, dit voelt goed, dan bel ik jullie op.

Na dit telefoontje stuur ik jullie een mailtje met de Schaduwfoto. Soms zie je iets wat je graag aangepast wilt hebben. Bijvoorbeeld iets lager of smaller. Jij bepaalt wat goed is of je toch liever anders wilt.

Het gebeurt ook regelmatig dat iemand al binnen 10 minuten aan de telefoon hangt, in tranen en vol dankbaarheid, de Schaduw is goed en klaar! Kippenvel.

Het mooiste compliment is wanneer iemand verteld dat de Schaduw iets weg heeft van zijn of haar nichtje of neefje, een kindje dat ik nooit ontmoet heb. Dat wil zeggen dat ik de Schaduw zo heb getekend dat er meer dan voldoende uiterlijke kenmerken en karaktertrekken naar voren komen, zo ver dat het familiair wordt. Prachtig!

Hoe denk jij dat jouw Schaduwfoto eruit zou zien?
Lief of stoer? Krulletjes of stijl haar?

Neem gerust contact op als je meer of nieuwe vragen hebt!

Lieve groet, Dasja

Blog: Veel gestelde vragen