Tweeling in Kroatië

december 2022 | schaduw

Telefonisch contact is voor het tekenproces heel belangrijk. Samen gaan we praten en sparren over jouw wensen.
Wat is je einddroom en hoe komen we daar?

Toen Lia mij belde was haar wens een Schaduw van haar overleden tweeling welke ze wilde gebruiken als aankondiging voor haar zwangerschap. Maar haar einddroom was nog onduidelijk. Ze hoefde niet per se zelf op de foto, een ‘lege’ foto van een mooie locatie werd het canvas voor de foto. Maar welke locatie? Tijdens ons gesprek had Lia het een aantal keer over Kroatië.

Toen ik voorstelde om de tweeling te tekenen op een door hun gemaakte foto uit Kroatië was het even stil…
Slik… en een volmondige ‘Wauw, ja volgde!”

Maar hoe kan je een Schaduwfoto van een tweeling gebruiken als aankondiging voor de zwangerschap? Het idee wat in me op kwam stuitte direct op twijfel. Kan dit? Kan ik dit tekenen? Omdat ik openheid waardeer heb ik mijn idee voorgelegd aan Lia maar ook mijn twijfel. Samen besloten we dat ik het zou proberen. De tweeling samen, naast elkaar met een reeks echo’s van hun broertje of zusje tussen hen in. Als dit idee lukt! Oh jongens… Slik…

Tekenen op een ‘lege’ foto zonder papa en mama als richtlijn qua lengte, dat was best een uitdaging. Ook een tweeling tekenen is moeilijker dan je denkt, je wilt dat je direct ziet dat het een tweeling is zonder dat het een exacte kopie is. Ik heb ervoor gekozen om hun haren een beetje anders te doen en beide anders te laten staan.

Bij de geboorte was Daan* (links) iets groter en Luuk* (rechts) iets kleiner, dit wilden de ouders heel duidelijk terugzien in de Schaduwen zodat ze direct herkenbaar waren op hun verschillen. Zulke details maken het voor mij echt af. Verder op deze blog lees je Mark en Lia’s ontroerende verhaal en hun connectie met Kroatië.

Warme groet, Dasja

Tweeling in Kroatië

december 2022 | schaduw

‘ Twee stoere mannetjes laten vol trots zien dat zij grote broers gaan worden. ‘

Mark en Lia aan het woord:
‘In mei 2019 hadden wij een positieve zwangerschapstest in handen. Al gauw hadden wij een vermoeden dat het twee kindjes zouden zijn. Dit gevoel werd bevestigd bij de eerste echo met 8 weken. Helemaal door de dolle heen, want er groeide niet één wondertje, maar twee wondertjes in mijn buik. De weken die volgden werden wij goed in de gaten gehouden in het ziekenhuis. 23 augustus stond dan ook de 20 weken echo gepland. De twee kindjes groeiden goed en alles ging perfect volgens het boekje. Diezelfde avond zijn wij dan ook vertrokken richting Kroatië om onze welverdiende vakantie te vieren.

Ons vakantieland waar wij al vele jaren kwamen. Een paar dagen later ging het mis. Ik had buikpijn en rugpijn, niet wetende dat dit weeën waren. 28 augustus zijn wij naar het ziekenhuis in Sibenik gegaan voor controle. Hier bleek ik al 5 cm ontsluiting te hebben en zouden wij diezelfde dag nog ouders gaan worden van onze prachtige zoontjes Daan en Luuk.

Daan werd geboren om 21.40 uur en Luuk niet veel later om 21.48 uur. De dagen die volgden werden wij geleefd en er viel een hele hoop te regelen, het afscheid, de crematie en de terugweg naar huis.

In de 3 jaar die volgde keerden wij elke zomer op 28 augustus terug naar Sibenik om de jaardag van onze zoontjes te vieren. Zo ook afgelopen zomer 2022. Terug op dezelfde plek waar de jongens geboren zijn en hetzelfde vakantiehuisje als in 2019. In Kroatië werd ik opnieuw zwanger, ontdekten wij later in september, in hetzelfde vakantiehuisje. Dit kon geen toeval zijn, onze twee sterrenzoons hebben geholpen voor een broertje of zusje.

Daan en Luuk zouden grote broers worden. Daarom zijn wij opzoek gegaan naar een fotograaf die ons hierin kon helpen. Wij hebben zelf een foto van de geboorteplek van onze zoontjes aangeleverd waar Dasja 2 prachtige schaduwtjes op heeft getekend.

Onze zoontjes. Deze twee stoere mannetjes laten dan ook vol trots zien dat zij grote broers* gaan worden in mei 2023.’

‘ Wij zijn helemaal blij met de schaduwfoto. Helemaal fantastisch. Super gedaan. ‘